Bankpasfraude en diefstal sieraden in Amersfoort

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

Op donderdagavond 9 november 2023 werd een 74-jarige vrouw in Amersfoort slachtoffer van een geraffineerde vorm van bankpasfraude en diefstal van haar sieraden.

Fraude via telefoon

Rond 18.15 uur die avond werd de vrouw gebeld met de melding dat er een transactie van meer dan €1500 plaats zou vinden naar een buitenlandse rekening. Geschrokken hiervan logde ze in op haar bankomgeving. De beller, die zich voordeed als medewerker van haar bank, vertelde dat hij mee moest kunnen kijken en vroeg haar de app Anydesk te downloaden. De vrouw volgde zijn instructies, waarna ze zag dat haar computer werd overgenomen.

Afgeven pinpassen

De zogenaamde bankmedewerker vertelde de vrouw dat de verdachte transactie net op tijd was tegengehouden, maar dat ze haar pinpassen moest afgeven om verdere fraude te voorkomen. De vrouw gaf aan dat ze twee pinpassen van twee verschillende banken had, maar dat was volgens de beller geen probleem. Ook de tweede pas kon veiliggesteld worden. De vrouw gaf haar pincodes telefonisch door. Ongeveer twee uur later stond er een koerier voor de deur om de passen op te halen.

Diefstal sieraden

Rond 21.00 uur werd er met beide passen van het slachtoffer geld opgenomen. De koerier besloot echter het er niet bij te laten. Rond 21.15 uur stond dezelfde man weer bij de woning. Hij vertelde de vrouw dat er zojuist een overval in de buurt had plaatsgevonden en dat alle kostbare sieraden daarom het huis uit moesten. De nietsvermoedende vrouw gaf uit angst haar sieraden mee.

Fraude ontdekt

De volgende dag werd de vrouw door haar echte bank gebeld en bleek er gefraudeerd te zijn voor een totaalbedrag van €600. Toen viel het kwartje en besefte de vrouw ook dat haar sieraden waren gestolen en niet waren opgehaald om ze veilig te stellen.

Opsporing

De brutale dief is vastgelegd op de camera van de pinautomaat. De politie is op zoek naar informatie over de dader. Wie de meedogenloze pinner herkent, wordt verzocht contact op te nemen met de opsporingstiplijn via het gratis nummer 0800-6070. Wie liever anoniem blijft, kan bellen met 0800-7000.