Vier arrestaties in grootschalig ondermijningsonderzoek in Amersfoort

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

Een lopend politieonderzoek naar drugshandel heeft geleid tot de arrestatie van vier personen in Amersfoort op 2 april. Tijdens de doorzoekingen van verschillende woningen in Amersfoort en Woudenberg werden onder andere cocaïne en geld in beslag genomen.

Ondermijningsactie

Op 2 april 2024 vond een ondermijningsactie plaats. De politie observeerde een tasoverdracht tussen twee personen. De ontvanger van de tas, een 41-jarige man uit België, werd direct gearresteerd. In de tas zat een groot geldbedrag. De leverancier, een 29-jarige man uit Amersfoort, werd gevolgd naar een woning in Amersfoort en gearresteerd toen hij de woning verliet. Een andere 29-jarige man uit Woudenberg werd ook gearresteerd toen hij hetzelfde huis verliet. Bij hem vond de politie een grote hoeveelheid cocaïne en geld.

Doorzoekingen

Na deze arrestaties werden drie woningen doorzocht: twee in Amersfoort en een in Woudenberg. In een van de Amersfoortse woningen vonden agenten onder andere een geldtelmachine en verpakkingsmateriaal. In de andere woning in Amersfoort ontdekten ze een grote hoeveelheid versnijdingsmiddel en een grote hoeveelheid cocaïne in een auto. De eigenaar van de auto, een 27-jarige vrouw uit Amersfoort, werd vervolgens gearresteerd.

Ondermijning van de samenleving

Ondermijning verwijst naar illegale activiteiten, zoals drugshandel en witwassen, waarbij criminelen legale diensten en voorzieningen gebruiken. Deze vermenging van de onderwereld en de bovenwereld kan leiden tot overlast in de buurt, drugsdumping in de natuur, intimidatie, afpersing en geweld. Het kan ook leiden tot het ronselen van (jonge) wijkbewoners voor drugshandel. Ondermijning ondermijnt onze maatschappij en bedreigt de veiligheid van de samenleving.

Iedereen die iets verdachts ziet, hoort of ruikt, wordt aangemoedigd om dit te melden. Dit kan bij de politie of anoniem via Meld Misdaad Anoniem.