‘Hij of ik’; tentoonstelling vanuit Canadees en Duits perspectief

Normal campagnebeeldlogo
Afbeelding: Stichting Defensie Musea

In het kader van ’75 jaar Bevrijding’ opent op 14 februari 2020 in het Nationaal Militair Museum (NMM) de tentoonstelling ‘Hij of ik. Een Canadees en een Duitser’. In de tentoonstelling staan twee persoonlijke, waargebeurde verhalen centraal, van zowel een Canadese als een Duitse soldaat; de werkelijkheid door de ogen van twee echte militairen. De tentoonstelling is te zien tot 26 september 2021.

‘Hij of ik. Een Canadees en een Duitser’

Voor de bevrijding van Nederland is een bittere strijd gevoerd. De tentoonstelling ‘Hij of ik’ toont die strijd: vanuit geallieerd én Duits perspectief; door de ogen van twee echte militairen. De Franstalige Canadees Léo Major (1921-2008) uit Québec meldt zich in 1940 vrijwillig bij het Canadese leger. We volgen hem in zijn opmars vanaf Juno Beach, langs belangrijke slagen, naar plekken waar hij ernstig gewond raakte, zijn beste vriend verloor en moedig in zijn eentje Zwolle binnenviel.

Ook volgen we Hans Kürten (1925) uit Leverkusen, die opgroeit in een land onder Hitler. In 1943 moet hij in dienst, in oktober 1944 raakt hij betrokken bij gevechten rondom Arnhem. Net als Léo verliest Hans zijn beste vriend en raakt meerdere malen zwaargewond.

De waargebeurde en soms schokkende verhalen vertonen opmerkelijke parallellen die de bezoeker op een bijzondere manier zelf ontdekt. Directeur Paul van Vlijmen: “Door de confrontatie met dezelfde gebeurtenissen vanuit Duits perspectief ontstaat er ruimte voor empathie”.

Bijzonder materieel

Naast de tentoonstelling ‘Hij of ik’ met zeer bijzondere objecten, toont het NMM in het grote Arsenaal hoe de bevrijding werd bevochten en wat daar ook in logistieke zin voor nodig was. Er zijn tal van grote voertuigen zoals vrachtwagens te zien, maar ook de bijzondere Duitse ‘Tiger II’ tank, genaamd Königstiger, de uiterst zeldzame bemande V1 en het Canadese landingsvaartuig ‘Buffalo’, de ‘Archer’ tankjager en vlammenwerper ‘the Wasp’.

Nationaal Militair Museum

Het Nationaal Militair Museum (NMM) is hét museum over de betekenis van de krijgsmacht voor Nederland in het heden, verleden en de toekomst. Het museum belicht deze betekenis aan de hand van verhalen, activiteiten en actuele exposities die je bijblijven. Naast zes themadelen waar met moderne museale presentaties het verhaal van de land- en luchtmacht wordt verteld, is er een enorme presentatieruimte waarin veel imposante collectiestukken zoals vliegtuigen, tanks, pantservoertuigen en helikopters zijn te bezichtigen met nu dus extra aandacht voor materieel uit de Tweede Wereldoorlog. Kijk voor meer informatie op https://www.nmm.nl/ of volg ons via Facebook en Twitter. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds.

Adverteren op AmersfoortActueel.nl vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op AmersfoortActueel.nl en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Amersfoort
09:15

17° C

Zwaarbewolkt

0.89 km/h

74%

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief